Alles over houtskeletbouw

De term houtskeletbouw komt steeds vaker voorbij. Maar wat houdt deze bouwmethode precies in? In dit artikel leest u wat houtskeletbouw is, welke voordelen het met zich meebrengt, wat de cijfers zijn én wat de kenmerken van houtskeletbouw zijn.

Wat is houtskeletbouw?

Houtskeletbouw, of ook wel HSB genoemd, komt oorspronkelijk uit gebieden waar veel met hout werd gebouwd. Inwoners uit Scandinavië, maar ook uit gebieden als de Alpen en Pyreneeën zijn al jarenlang bekend met deze bouwmethode. Het ‘skelet’ komt voort uit houten onderdelen die prefab (prefabricated) en apart zijn geproduceerd. Door de bevestigde constructieplaten op het skelet vormt dit een sterke maar ook lichte constructie.

Stelkozijnen in houtskeletbouw plaatsen

Voordelen van houtskeletbouw

Doordat het skelet open ruimtes kent, is het mogelijk om binnenin isolatie aan te brengen. Dit isolatiemateriaal wordt tussen de houten draagstructuur geplaatst, waardoor je hoge isolatiewaardes kunt behalen. Tevens worden HSB woningen wind- en waterdicht opgeleverd. Dit betekent een verlaging van de CO2-uitstoot.

Wat betreft de levensduur van ‘het houten skelet’ hoeft u zich niet snel zorgen te maken. Wanneer u de woning goed onderhoudt gaat deze een ruime tijd mee. Naast de al eerder benoemde voordelen is ook de bouw van het huis een voordeel. Zo bent u bij het bouwen van een nieuwbouwhuis in de traditionele vorm gemiddeld veel meer tijd  kwijt dan bij de bouw van een houtskeletbouw woning.

Verwijs Timmerwerken en houtskeletbouw

Verwijs Timmerwerken uit het Zeeuwse Nieuwerkerk is totaalleverancier in houtskeletbouw. Wij verzorgen voor zowel aannemers als particulieren grote projecten. Hierin zijn wij van het eerste ontwerp tot de oplevering van de HSB woning betrokken, en denken we graag met u mee. De productie van bestaat uit HSB casco’s maar ook HSB producten als kozijnen, dakkapellen en trappen. Alle onderdelen worden in de eigen timmerfabriek gemaakt en gemonteerd.

Heeft u interesse in HSB? Dan vertellen we u graag meer over de mogelijkheden. Neem via onderstaand formulier contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Contact